thús | biografy | muzyk yn perspektyf | tekst en muzyk | foto's | kontakt

 

De rok skuort mar SKUOR rockt fierder

 

De Friese popgroep SKUOR is in 1979 begonnen met een totaal eigen geluid, welke de basis vond in een experimentele benadering van muziekmaken in de memmetaal ("Frysk"). Samen met de groepen "Spul" en"Okke Hel" behoorde SKUOR tot de eersten die Friese teksten combineerden met popmuziek.

De meeste bandleden van SKUOR waren autodidact en hun technische ontwikkeling liep dan ook gelijk op met de experimentele kunsten die evolueerden van rock tot new wave met uiteindelijk behoorlijk wat SKA nummers. Vele van de 60 songs die SKUOR componeerde zijn op cassette tape opgenomen. Soms werden er ook live optredens op tape geregistreerd, maar de meeste opnamen dateren van de traditionele Kerst-sessies waarbij op onorthodoxe wijze een aantal cassete decks (met koptelefoons als microfoons) werden ingezet. Het resultaat was soms - qua dynamiek althans - van verbluffend hoge kwaliteit. Ook de regionale omroep Radio Fryslân (tegenwoordig Omrop Fryslân) registreerde enkele SKUOR sessies. Van juni 1982 bestaan er mono studio opnamen en van februari 1984 een live registratie vanuit de Brouwershoeck in Leeuwarden (optreden samen met Okke Hel). Enkele van deze opnamen zijn de moeite voor de liefhebber waard, wellicht. Het kan ook zijn dat je voornamelijk geïnteresserd bent in hoe Ype & the Schavers klonk voordat SKUOR die naam had aangenomen. In 1985 heeft SKUOR haar laatste concert gegeven, om in de loop van 1986 een herstart te maken met Engelstalig repertoir, dat op een stevige manier door de groep onder de naam Ype & the Schavers werd neergezet. Klik voor Ype pagina's linksboven in de hoek. Voor meer info kun je terecht bij skuor@chello.nl.

SKUOR heeft een selectie van MP3 files gemaakt die samen met de teksten op deze pagina's terug te vinden zijn. Voor het branden van een CD kun je een aantal door SKUOR geselecteerde nummers downloaden en samen met hoesjes (voorkant, binnenkant, achterkant) maken tot "SKUOR - No, it alderbêste!"

Schrijven kan ook (bijv. een mooie ansichtkaart) naar:

De voorzitter van SKUOR

Stadionkade 69-III

1077VS Amsterdam